top of page

Adem je rijk! Met een slaaprobot?Huh, met een slaaprobot? Yep, de Somnox. Verderop vertel ik je meer over een tof Nederlands initiatief van studenten van de TU Delft dat ik ben tegengekomen, die je helpt beter te ademen en daardoor beter te slapen.


Een tijd geleden kwam ik erachter dat mijn ademhaling niet goed was. Deze was kort en oppervlakkig. Ik was me daar helemaal niet van bewust. Wat ik wel wist, dat ik vaak gestrest, angstig en moe was.

Gelukkig werd ik me hiervan bewust en ben ik me hierin gaan verdiepen. En wow wat een openbaring!


Misschien herken je wel dat je het ook altijd druk hebt. We leven in een veeleisende wereld en is het gemakkelijk om verstrikt te raken in een eindeloze cyclus van stress, angst en vermoeidheid. We rennen van de ene taak naar de andere, zonder echt de tijd te nemen om te ademen en te genieten van het leven. Ik stelde me altijd de vraag, hoe vind ik meer rust? Van alles heb ik geprobeerd, terwijl het recht voor mijn neus lag 😄. Mijn eigen ademhaling.


Ademhaling is een van de meest essentiële functies van ons lichaam, maar vaak nemen we het voor lief. We ademen automatisch, zonder er echt bewust van te zijn. Maar wanneer we leren om onze ademhaling te beheersen en er aandacht aan te besteden, kunnen we ongelooflijke voordelen ervaren op verschillende gebieden van ons leven.


Ten eerste is ademhaling de sleutel tot rust en ontspanning. Door bewust diep in te ademen en langzaam uit te ademen, kunnen we ons zenuwstelsel kalmeren en de productie van stresshormonen verminderen. Het is een eenvoudige maar krachtige techniek die direct een gevoel van kalmte en rust kan brengen, zelfs in de meest stressvolle situaties.


Daarnaast kan een bewuste ademhaling leiden tot meer plezier en geluk. Wanneer we diep ademhalen, verhogen we de zuurstoftoevoer naar onze hersenen, wat resulteert in een helderdere geest en een positievere gemoedstoestand. Het stelt ons ook in staat om meer in het moment te leven, om echt te genieten van de kleine dingen in het leven die we anders zouden missen.


Een ander voordeel van bewust ademen is het bevorderen van een betere slaap. Veel mensen hebben moeite met in slaap vallen of worden 's nachts vaak wakker. Dit kan grotendeels te wijten zijn aan een gestreste mind en een gespannen lichaam. Door voor het slapengaan enkele minuten diep adem te halen en je te concentreren op je ademhaling, kun je jezelf in een staat van ontspanning brengen die bevorderlijk is voor een goede nachtrust.

Bovendien helpt bewust ademen ons betere keuzes te maken. Wanneer we gestrest, overweldigd of angstig zijn, kunnen we gemakkelijk in destructieve patronen vervallen. Door even de tijd te nemen om diep adem te halen en tot rust te komen, creëren we ruimte voor helder denken en kunnen we bewuste keuzes maken die in lijn zijn met onze waarden en doelen.


Ten slotte heeft ademhaling een diepgaand effect op ons hart en ons hoofd. Het brengt ons in contact met ons lichaam en ons innerlijke zelf. Het herinnert ons eraan dat we meer zijn dan onze gedachten en emoties, dat we een diepe connectie hebben met het leven om ons heen. Het opent de deur naar een dieper begrip van onszelf en anderen, waardoor we meer compassie en liefde kunnen ervaren.


Ik ben me meer gaan verdiepen hoe je je adempatroon kan veranderen. Zo ben ik hiervoor zelfs opleidingen gaan doen en ben ik net weer begonnen met een verdiepende opleiding. Ik zet het nu ook volop in voor coaching.

Je had het in het begin toch over een slaaprobot?


Yes. De Somnox!

Ik ben ook altijd op zoek naar tools en middelen die simpel zijn en je kunnen helpen bij verandering. Ik hou heel erg van technologie. Wat heel leuk is, dat ik dat nu ook iets heb gevonden wat ik in mijn werk kan gebruiken. Een Nederlands initiatief van Julian. Een oud student van de TU Delft. Hij heeft een slaap robot (Somnox) ontwikkeld, dat je helpt beter te ademen, zodat je meer kan ontspannen en beter slaapt.

Het is ei vormig apparaat. Deze leg je als je in bed ligt tegen je aan. De robot analyseert jouw ademhaling met slimme sensoren en past zich aan, aan jouw ademhaling. De robot helpt je om je ademhaling steeds iets te vertragen. Dit werkt doordat ‘het buikje’ in- en uitzet. Jouw adem volgt dit patroon. Er zit ook een app bij, waarbij je ook overdag allerlei ademhalingsoefeningen kunt doen (die ik graag gebruik).

Ik wilde de Somnox zelf hebben, omdat ik al veel aan mijn adem hebt gewerkt, maar deze ’s nachts nog niet goed was. Ik gebruik de Somnox nu ongeveer een maand en mijn adempatroon is in de nacht al veel rustiger.

Met Somnox heb ik een samenwerking opgezet. Ik ga de Somnox ook inzetten in mijn coach trajecten als dat nodig is. Ben je nieuwsgierig hoe het werkt? Kom een keer langs, dan laat ik het je zien! Wil je hem al direct hebben? Bestel hem dan via deze link.

Dus onderschat de kracht van ademhaling niet. Het is een kostbaar hulpmiddel dat altijd binnen handbereik is en dat we op elk moment kunnen gebruiken. Neem elke dag even de tijd om bewust te ademen, om te vertragen en in het moment te zijn. Je zult versteld staan van de positieve veranderingen die het kan brengen in je leven - meer rust, ontspanning, plezier, geluk en een betere nachtrust. Het is tijd om diep adem te halen en te genieten van de volheid van het leven.

Adem in, Adem uit 😃
50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

EXPEDITIEME.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page