top of page

Ik wil nu de eerste stap zetten!


Ja, maar... weet je hoe hoog de berg is? Dat lukt mij nooit! Ik dacht precies dat! En toch liep ik 5 november 2018 de marathon van New York.Je hebt een doel, bijvoorbeeld stoppen met roken, afvallen, ander werk etc.

Voor mij was dat gezonder leven. Ja, ik hoor je denken...dat is nogal een breed thema. Dat klopt. Dit moest ik dus ook specifieker maken. Daar kom ik zo op. Als je iets wilt veranderen in je leven, moet er eerst een noodzaak zijn, toch? Waarom zou je anders iets willen veranderen? Wij zaten aan tafel thuis te eten bij mijn ouders, waar de ziektes van de verschillende familieleden werden besproken en dat waren er nogal wat, zowel van mijn vaders als moeders kant. Cholesterol, hart, bloeddruk, suiker en ga zo maar door. Ik begon klamme handjes te krijgen bij de geachte dat ik familie ben. Ook de dokter van mijn ouders vonden het een goed idee om een keer een check te laten doen. Wat blijkt: te hoog cholesterol. Ok, dokter, wat betekent dat? Ik schrijf je dit pilletje voor. Voor hoe lang moet ik dat innemen? Een week, twee weken, een maand? Voor de rest van je leven, Hennie.

Wow, de rest van mijn leven medicijnen? Ik 's avonds thuis laptop erbij en googlen.

Sporten en voeding hebben een hele grote invloed op cholesterol.

Mijn noodzaak was geboren. Mijn drang, mijn desire, om gezonder te worden.

Ik wilde binnen een jaar weer een normaal cholesterol gehalte hebben.


“Iedere dag kun je er weer voor kiezen die eerste stap te zetten.”

Eén gezonder eten, twee sporten.

Ik wilde drie keer in de week sporten en uiteindelijk 10 km kunnen hardlopen.

De app Runkeeper geïnstalleerd en wat zag ik daar, vrienden die al met gemak 10 km liepen en ook nog eens in een snelle tijd. Daar ging ik de mist in. Ik ging me vergelijken met anderen en wilde dat ook direct kunnen. Ik kan je vertellen, dat is redelijk demotiverend! De 10 kilometer haalde ik bij lange na niet en de afstand die ik wel liep, was lang niet zo snel als een aantal vrienden. Ik wat het zo helemaal niet meer leuk (wil namelijk graag winnen) en stond echt op het punt te stoppen.

"Voor wie en waarvoor doe ik dit eigenlijk?" dacht ik bij mezelf. Dit was niet omdat ik de snelste wilde zijn, maar omdat ik gezonder wilde worden.

De app van mijn telefoon gehaald en mijn doel gaan opdelen in kleine stappen.

Eerst drie kilometer. Gehaald! Dat gaan we vieren! Drie kilometer in een snellere tijd dan de vorige keer, ook dat gaan we vieren! En zo werd het weer leuk. Ik ben de competitie aangaan met mezelf, het doel elke keer klein gemaakt en gestopt me te vergelijken met anderen. Natuurlijk had ik ook weleens geen zin, maar dan dacht ik weer waarom ik dit ook al weer deed en stond ik binnen no-time weer met mijn sportkleding aan buiten. En weet je wat? Ik zat al redelijk snel op die 10 kilometer. Ik kon (kan) nu ook veel meer genieten van het hardlopen zelf. Even mijn hoofd leegmaken en genieten van de natuur.


Mindset is alles


Het sporten heeft niet alleen mijn gezondheid weer op orde gebracht, maar ik heb er ook echt een mooie les mee geleerd. Toen ik ging hardlopen dacht ik dat lukt me nooit, 10 kilometer. Toen ik er 10 liep, vroeg een vriendin, waarom loop je niet een keer mee met een halve marathon? Ik een halve marathon? Haha, wat denk je zelf. Ik dacht nog een keer na. Als ik er 10 kan, waarom dan eigenlijk ook geen 20?

Een paar maanden later en na hard trainen, liep ik met succes de halve marathon uit in Utrecht.

Met de lessen die ik had geleerd:

Helder voor ogen wat de noodzaak is. Houd je einddoel voor ogen. Maak het klein. Geniet van de reis ernaar toe. Vier alle kleine successen! Dat heb je toch maar mooi gedaan! Race tegen jezelf.

Waarom zou ik met deze mindset niet de marathon van New York kunnen lopen?

In 2018 heb ik het zwaarste, maar ook meest gave event meegemaakt.

En Hé, weet je wat? Mijn cholesterol waardes zijn nu dik binnen de norm.


Wat is jouw noodzaak?


51 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント

5つ星のうち0と評価されています。
まだ評価がありません

評価を追加
bottom of page